Георги Господинов спечели награда Букър! Председателката на журито Лейла Слимани описа  Времеубежище

...
Георги Господинов спечели награда Букър! Председателката на журито Лейла Слимани описа  Времеубежище
Коментари Харесай

Георги Господинов спечели наградата Букър!

Георги Господинов завоюва премия " Букър "! 

Председателката на журито Лейла Слимани описа  " Времеубежище " като „ брилянтен разказ, цялостен с подигравка и потиснатост “ и добави: „ Това е доста дълбока творба, която се занимава с модерни въпроси, а също и с метафизичен въпрос: какво се случва с нас, когато спомените ни изчезнат? "

Георги Господинов благодари на уредниците, на преводача Анджела Родел и на издателство " Жанет-45 ", които издават книгата. Той назова " Времеубежище " по едно и също време " политическа и човешка книга ": 

" Утре е най-важният ден в България, обичаният ми народен празник - денят на кирилицата, на писането и на езика. Прекрасно е, когато се чества езикът. Честит празник! Честито знамение на езика! "

На стойност £50 000, Международният Букър се присъжда всяка година за разказ или сбирка от разкази, написани в началото на случаен език, преведени на британски и оповестени в Обединеното кралство или Ирландия. Паричната премия се разделя поравно сред създателя и преводача на спечелилата книга.

Наградата " Букър " е едно от най-важните събития в литературния и издателски свят. Връчва се от 1969 година, а нейни носители са създатели като Салман Рушди, Маргарет Атууд, Казуо Ишигуро и Джулиан Барнс. През 2005-а стартира да се връчва и интернационалният " Букър " единствено за книги в превод, като първият притежател е Исмаил Кадаре.

Господинов е първият български създател с номинация за влиятелната интернационална литературна премия. 

Журито дефинира " Времеубежище " като " находчив разказ с ненадейно нагъл звук ". Романът съгласно тях повдига още веднъж старите въпроси за " заплахата на селективната памет, контузиите и носталгията, която може да завладее обществото и да се трансформира в рак ".  

  " Ню Йоркър " и " Гардиън " го оповестиха за една от книгите на 2022 година, а " Таймс " съпостави българския създател с Джордж Оруел. Романът донесе на Господинов и първата премия " Премио Стрега Еуропео ", получена от публицист от Източна Европа. След като влезе в късия лист за " Букър ", " Времеубежище " оглави и класацията на най-слушаните аудиокниги в България.

В късия лист бяха и The Gospel According to the New World от Мариз Конде, преведена от нейния брачен партньор Ричард Филкокс. Конде, която е на 89 години, стана най-възрастният създател, номиниран за премията. Списъкът се добавя от Whale от Шион Мьон-Куан (Южна Корея),  Standing Heavy от Гоуз (Кот Д'Ивоар)  и Still Born на Гуадалупе Нетел (Мексико). Лейла Слимани, която оглавяваше журито сподели, че книгите са „ доста чувствени ", в тях  " въпросът за тялото е важен; какво е да си и да имаш тяло, по какъв начин пишеш за прекарването на тялото. ”
    View this post on Instagram           
A post shared by The Booker Prizes (@thebookerprizes)

 

 



 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР